Τα λουλούδια του έρωτα

Τα λουλούδια που επιλέγουμε για την ανθοδέσμη είναι τα πιο σημαντικά, καθώς αποτελούν «αξεσουάρ», μέρος της προσωπικής εικόνας της νύφης. Τα βασικά στοιχεία που μας επηρεάζουν συνήθως είναι το χρώμα και το στυλ που μας ταιριάζουν.

Πόση σημασία δίνουμε όμως στην σημειολογία του κάθε άνθους?

Στους μύθους και τις προλήψεις που το συνοδεύουν και συνεπώς στην θετική, η μη, ενέργεια που ενδεχομένως να μεταφέρουν?

Εδώ σας παραθέτουμε κάποια λουλούδια που δικαίως έχουν χαρακτηριστεί «λουλούδια του έρωτα»


Γιασεμί: το γιασεμί είναι από τα λίγα άνθη που ενέπνευσε ποιητές και στιχουργούς, χάρη στην λεπτεπίλεπτη ομορφιά του αλλά και στο υπέροχο, σαγηνευτικό άρωμά του. Το δεύτερο μισό του δέκατου έκτου αιώνα το γιασεμί μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς και καλλιεργήθηκε, πριν από οπουδήποτε αλλού, στους κήπους του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης. Ο πρίγκιπας έδωσε ρητή εντολή στον κηπουρό του να παραμείνει το φυτό εντός της Αυλής, όμως αυτός, “χτυπημένος” από έρωτα, χάρισε στην αγαπημένη του ένα κλαδάκι γιασεμιού. Η νέα φύτεψε στον κήπο της το κλαδί και αυτό, ένα χρόνο μετά, άνθισε. Στη συνέχεια το κορίτσι πούλησε τα άνθη και με το ποσό που συγκέντρωσε παντρεύτηκε τον νεαρό κηπουρό. Ως ανάμνηση αυτού του συμβάντος, οι νύφες της Τοσκάνης, κρατούσαν πάντα ένα ματσάκι γιασεμιού στο γάμο τους. Αναμφισβήτητα λοιπόν το γιασεμί θα φέρει καλοτυχία στον γάμο σας.

Κρίνος: μεταξύ όλων των λουλουδιών ο κρίνος κατέχει την πρωτιά σε αλληγορίες. Στην Ασσυρία ήταν το σύμβολο του βασιλιά και έτσι εμφανίζεται και στον Όμηρο αλλά και στο Ευαγγέλιο.

Την ρωμαϊκή εποχή τυπώνονταν νομίσματα που απεικόνιζαν, δίπλα στην φιγούρα του αυτοκράτορα, έναν κρίνο, ως σύμβολο ελπίδας. Κατά τον χριστιανισμό έγινε το σύμβολο της αγνότητας, της καθαρότητας, αλλά και της ευθύτητας και της πίστης.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο κρίνος γεννήθηκε από κάποιες σταγόνες γάλακτος που έσταξαν από την θεά Ήρα όταν αυτή συνειδητοποίησε ότι, κατά λάθος, έθρεφε τον μισητό  Ηρακλή. Έτσι λοιπόν, ένα λουλούδι που προέρχεται από μια θεά, που αποτέλεσε σύμβολο βασιλέων και που αγαπήθηκε όσο κανένα από την Παρθένο Μαρία δεν μπορεί παρά να είναι πολύ «γούρικο».

Ίρις: η Ίριδα ήταν η αγαπημένη αγγελιοφόρος της Ήρας. Απ’ αυτήν η σύζυγος του Δία λάμβανε μόνο ευχάριστες ειδήσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που θέλησε να την ανταμείψει μεταμορφώνοντας την σε ουράνιο τόξο, το οποίο, σύμφωνα με τους αρχαίους, ένωνε τον ουρανό με τη γη.  Η Ίρις περιγράφεται από τους ποιητές ως μια νέα με χρυσά φτερά, εμποτισμένα με δροσιά, της οποίας οι σταγόνες, φωτισμένες απ’ τον ήλιο, την «ντύνουν» με χίλια χρώματα. Μια υπέροχη παρομοίωση για μια νύφη που θα θελήσει να πρωτοτυπήσει αλλά και να έχει έναν γάμο γεμάτο ευχάριστα νέα.

Τριαντάφυλλο: έμβλημα νεότητας και χάρης το «ρόδον» θεωρήθηκε η κόρη του ουρανού, η δόξα της άνοιξης, ο βασιλιάς των λουλουδιών. Στην ελληνική μυθολογία, όπως είναι γνωστό, είναι συνυφασμένο με τον έρωτα της Αφροδίτης με τον Άδωνη, αλλά το συναντάμε και στην ρωμαϊκή εποχή, όπου η λατρεία προς αυτό το υπέροχο άνθος κορυφώνεται και φτάνει στα όρια μανίας, με πολλούς αυτοκράτορες να γεμίζουν το λουτρό τους με τα πέταλα του. Εκτός από σύμβολο ομορφιάς και νεότητας θεωρήθηκε επίσης σύμβολο μυστηρίου και σοφίας. Εάν το επιλέξετε για το γάμο σας θα πρέπει μόνο να προσέξετε ένα πράγμα: τα κίτρινα άνθη, αντίθετα από τα υπόλοιπα, φέρνουν στο ζευγάρι στεναχώρια και κακή τύχη.

Παραπάνω είδαμε μερικά μόνο από τα λουλούδια του έρωτα, που θα μπορούσαν να στολίσουν την ανθοδέσμη σας και συγχρόνως να σας φέρουν καλή τύχη.

Θα πρέπει όμως πάντα να έχετε υπ’ όψη, ότι «καλότυχο» είναι οποιοδήποτε άνθος έχετε συνδέσει με προσωπικές ευχάριστες αναμνήσεις, είτε γιατί σας το χάρισε το αγαπημένο πρόσωπο, είτε γιατί σας θυμίζει κάποια ιδιαίτερη στιγμή.

Στο χέρι σας είναι να δημιουργήσετε τον δικό σας μύθο με τα λουλούδια που θα επιλέξετε…


Photos

www.w-weddinfflowers.com

www.dreamsofwedding.blogspot.com

www.100layercake.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...